5 ‘gouden regels’ die investeren in  edelmetaal geslaagd maken:

 

5 gouden regels voor het investeren in edelmetaal als goud en zilver.

 

1) Goud en/of edelmetaal dient als een verzekering, niet voor snel rendement

De prijs van edelmetaal kan fluctueert, maar goud is de enige activa-klasse die in essentie door de hele geschiedenis koopkracht heeft behouden. Van de andere edelmetalen heeft ook zilver zo’n indrukwekkende monetaire traditie.
Goud en zilver zijn daarom het ‘verzekeringsanker’, die vermogen behoudt in tijden van inflatie, crises, sociale onrust of valutawisselingen. Het zorgt ervoor dat je rustig kunt slapen. Wat je aan je kinderen nalaat, blijft behouden. Het is geen toeval dat men bij goud zegt dat ‘goud onvergankelijk is’. Koop goud en zilver als u dit begrijpt.
Natuurlijk kunt u ook beleggen in edelmetaal om te profiteren van rendementsmogelijkheden. Dit is echter is niet de essentie van goud en/of zilver als een investering. U kunt ook speculeren met andere soorten beleggingen welke vaak beter renderen dan goud of zilver.

2) Investeer een bedrag van 5-15% van uw vermogen in edelmetaal

Niet op één paard wedden: risico’s worden verspreid door het gebruik van verschillende activa-klassen. Dit wordt diversificatie van de vermogensportefeuille genoemd. Beleggingsdeskundigen adviseren om tussen de 5-15% van de totale activa in edelmetaal te beleggen. De exacte verhouding kan heel verschillend zijn. Dat hangt af van de persoonlijke levenssituatie. Overleg dit dus met een adviseur in goud en/of zilver.

3) Jezelf informeren is essentieel bij het kopen van edelmetaal.

Gouden munten, goudstaven, zilveren munten en zilverbaren  zijn gestandaardiseerde goudproducten. Daarom kunt u hun prijzen goed vergelijken. Hetzelfde is van toepassing op goud en zilver producten. Bekijk daarom alle ‘edelmetaal websites’, prijzen en spelregels. En koop natuurlijk bij betrouwbare bedrijven.
De prijs moet niet het enige beslissingscriterium zijn bij het kopen.

4) Alleen fysiek goud en zilver is echt edelmetaal

Fysiek goud en zilver is edelmetaal dat je kunt aanraken en waar je op elk moment weer bij kunt! Dus munten en staven. Er is ook zogenaamd ‘papiergoud en papieren zilver’.. Dit betekent op de beurs verhandelde financiële producten zoals ETF’s (Exchange Traded Funds) of ETC’s (Exchange Traded Commodity = op de beurs verhandelde goederen, bijvoorbeeld Xetra-Gold). Aandelen in mijnbedrijven worden ook beschouwd als papieren edelmetaal. Dit lijken aantrekkelijke beleggingsvormen te zijn, maar men moet weten dat ‘papieren goud en/of zilver’ theoretisch een ‘verlies risico’ kan hebben en dat het dus in tegenspraak is met het basisprincipe van edelmetaal. Het enige betrouwbare is zilver en goud dat u kunt aanraken, waar u op elk moment van de dag bijkunt en van uzelf is. Fysiek goud en zilver welke in uw bezit is, is het enige waar u op kunt bouwen. Elke andere vorm waarbij een derde partij er tussenzit, vormt een bedreiging voor uw zekerheid. Althans, zo leert de geschiedenis…..

5) Gebruik het ‘gemiddelde kosten’ effect

De vraag wat de beste tijd is om edelmetaal te kopen wordt in perspectief geplaatst als het ‘gemiddelde kosten’ effect wordt gebruikt. Dit is een veel gebruikte methode die ervaren beleggers hanteren. Het betekent dat u steeds constant hetzelfde bedrag in een bepaalde activa-klasse belegt. Als de edelmetaalprijs hoog is, krijg je minder goud/zilver voor je geld en vice versa. Studies tonen aan dat degenen die op deze manier in één beleggingscategorie sparen, op de lange termijn beter renderen dan degenen die plotseling één groot bedrag beleggen.
Het is met goud wel dat er geen oneindig kleine eenheden zijn. U zult niet altijd in staat zijn om goud te kopen met een precies gespecificeerd budget. Investeer in dit geval gewoon bijna hetzelfde bedrag.
Wat belangrijker is dan nerveus koekeloeren naar koersbewegingen en zogenaamd goedkope instapprijzen, is een X bedrag beschikbaar hebben die regelmatig in goud en/of zilver kan worden geïnvesteerd. Hoe klein ook, begin maar.