Nu de prijzen tot recordhoogtes stijgen, wenden de Chinezen zich tot goud om hun spaargeld te beschermen in een context van economische onzekerheid en de vastgoedcrisis. Terwijl de vraag naar gouden sieraden keldert, stijgt de verkoop van edelmetaal en munten.
Drie jaar na de ineenstorting van Evergrande blijft de vastgoedcrisis in China druk uitoefenen op een centrale overheid die te maken heeft met een zorgwekkende economische vertraging. Sommige analisten zijn sceptisch over de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen van de centrale overheid om het vertrouwen van huizenkopers en de algehele consumptie te vergroten.
Haibin Zhu, hoofdeconoom China bij JPMorgan, vertelde CNBC begin september dat ‘de ineenstorting van de vastgoedmarkt nog niet voorbij is’, eraan toevoegend dat de kwakkelende huizenmarkt in China zal blijven verzwakken omdat de reeks stimulerings- en ondersteuningsmaatregelen van de overheid niet ‘bevredigend’ zijn geweest om de sector te ondersteunen.
Tegen deze economische achtergrond hebben bedrijven de lonen verlaagd, vinden jonge universiteitsstudenten het moeilijk om de arbeidsmarkt te betreden en zijn Chinese consumenten, die toch al geneigd zijn om te sparen, nog zuiniger geworden. Dit heeft geleid tot een sterke vraag naar goud onder Chinese huishoudens. Ondanks de stijgende prijzen beschouwen zij het goud nog steeds als de beste veilige haven.
Van sieraden naar edelmetaal en gouden munten
Nu de goudprijzen al bijna twee jaar stijgen – alleen al sinds begin 2024 zijn ze met 23% gestegen – en recordhoogtes blijven bereiken, is het niet verrassend dat de verkoop van sieraden wereldwijd is gedaald. In China daalden de aankopen van sieraden in de tweede helft van het jaar met 35% op jaarbasis.
Dit is het op één na zwakste kwartaal voor de vraag naar sieraden sinds 2020, toen het hard werd getroffen door de Covid-19-pandemie. Toch zijn Chinese consumenten en investeerders niet gestopt met het kopen van goud, maar zijn ze van sieraden overgestapt op edelmetaal en gouden munten, waarvan de verkoop met 46% is gestegen, volgens gegevens van de China Gold Association.
Het is duidelijk dat Chinese huishoudens massaal zijn overgestapt op het kopen van goud omdat ze het vertrouwen in traditionele investeringen zoals onroerend goed of aandelen zijn verloren. Het valt nog te bezien hoe de vastgoedmarkt en de Chinese economie zich zullen ontwikkelen, maar het is duidelijk dat de vraag van de Chinese bevolking naar goud verre van een crisis is.