In deze informatieve Gold Matters-discussie plaatsen de directeuren van VON GREYERZ, Egon von Greyerz en Matthew Piepenburg, de enorme risico’s van de huidige Amerikaanse aandelenzeepbel binnen de broodnodige context van mondiale economische factoren.

Egon opent de discussie met een kort overzicht van de ongekende reeks mondiale geopolitieke, sociale, economische en schuldenrisico’s. Van een vermijdbare en escalerende landoorlog in Oekraïne tot conflicten in Gaza en de bredere Arabische wereld tot mondiale schulden tegen de achtergrond van nu onmiskenbare sociale spanningen en de-dollarisering: de noodzaak om realistisch te zijn in plaats van alleen maar ‘negatief’ is van gezond verstand belang. Nu we een jaar tegemoet gaan dat al door zulke enorme kloven wordt gekenmerkt, zou elke poging om deze feiten te verdoezelen terwijl de S&P recordhoogtes boekt, door de bomen het bos missen. In feite is de huidige Amerikaanse zeepbel eerder een gevaarlijke dan een veilige indicator wanneer deze in de noodzakelijke context wordt geplaatst.

Met het oog hierop spreekt Matt over iets dat maar al te bekend is, omdat hij zowel een hedgefonds als een family office heeft beheerd tijdens eerdere zeepbellen in de activa. Matt besteedt bijzondere aandacht aan de openlijke risico-indicatoren van de huidige S&P-zeepbel die balanceert op de grens van ongekende concentratie- en overwaarderingscijfers.

Matts perspectief is niet theoretisch maar praktijkgericht. Terwijl hij uitlegt hoe de huidige activazeepbel net als de dot.com-zeepbel van 2000, in feite wordt aangedreven door dezelfde fundamentele factoren. Hij vergelijkt de Magnificent 7 met even winstgevende als ‘goede’ namen als Microsoft, Cisco en Qualcomm uit 1999-2000, waarbij hij opmerkt dat dergelijke anderszins winstgevende bedrijven die stijgen door margegroei uiteindelijk een onvermijdelijke inkrimping van hun nettowinst ervaren zodra de prijs-, volume- en kostenvoordelen zich negatief ontwikkelen. Niemand kan zulke verschuivingen natuurlijk timen, maar “deze keer is NIET anders”, aangezien al deze bubbels hetzelfde eindigen: ze ontploffen.

Wat de huidige zeepbel (AI-manie) echter zo veel gevaarlijker maakt is dat deze wordt aangevoerd door vijf tot zeven namen, en wanneer deze een wending nemen, zoals alle overgewaardeerde bedrijven doen, is er niets meer over om de S&P te steunen. Kortom, als deze namen vallen, valt alles mee, en deze keer ligt de hele wereldeconomie al op de knieën. Dit is slecht.

Egon sluit in dit nieuws item het gesprek af met zijn eigen, en even praktijkgerichte visie op beleggen via activacycli en zeepbellen, waarbij hij de nodige inzichten biedt over de risico’s, maar ook lessen uit vroegere manieën. Uiteraard gaat het gesprek over echt geld en echte bezittingen, namelijk het veel minder ‘maniakale’ goud. Terwijl de voorgaande risico’s hun exponentiële groei voortzetten, beloont goud de vooruitziende belegger op voor de hand liggende manieren die anders niet door speculanten zouden worden begrepen. Matt waarschuwt, hoewel hij niet afkerig is van de speculatieve mentaliteit, voor de verleidelijke aantrekkingskracht van het najagen (en kopen op topprijzen), en pleit hij ook voor goud in een wereld die perspectief verliest.

Egon von Greyerz, Oprichter en leidende Partner van VON GREYERZ AG, Zurich, Switzerland

Een artikel van Egon von Greyerz
Oprichter en leidende Partner van VON GREYERZ AG
Zurich, Switzerland
Website: VONGREYERZ.COM

Lees hier meer over Egon von Greyerz

Wij van Edelmetalist willen u graag informeren over goud, zilver en alles wat met edelmetaal te maken heeft. Vandaar informatieve artikelen en video’s van bekende en minder bekende auteurs over goud, zilver en edelmetaal. En natuurlijk is het maar een mening welke u hier ziet, maar er over nadenken blijft essentieel 🙂 Hopelijk leest of bekijkt u met veel plezier dit item van Egon von Greyerz.

Huidige edelmetaal prijzen

€ 71,422.32 per kilo goud
€ 872.56 per kilo zilver
€ 28,601.58 per kilo platina
€ 28,127.52 per kilo palladium