In dit uitgebreide interview met Adam Taggart van Thoughtful Money gaat VON GREYERZ-partner Matthew Piepenburg in op een breed scala aan marktkrachten die van invloed zijn op beleggers in een bijna surrealistisch 2024 vol rentespanningen, kredietkwetsbaarheden, valutaverschuivingen (USD) en geopolitieke onzekerheden. Het interview bevat een ‘post-script’-analyse van de observaties van Piepenburg door twee onafhankelijke portefeuillebeheerders die zorgvuldige aandacht verdienen.

Piepenburg maakt zich zorgen over een bijna “oververtrouwen” in goud, dat door cynici wordt gezien als “goudpraatjes” in plaats van als een overtuiging van gezond verstand. Dat wil zeggen dat elke sector – van krediet, aandelen, recessie, inflatie en historische indicatoren – allemaal objectief en duidelijk wijst in de richting van edelmetalen die de eerste hoofdstukken van een historische afrekening en bullmarkt ingaan. Dit is grotendeels te wijten aan ongekende schuldenniveaus, die een toenemende devaluatie van de munt vereisen om deze te gelde te maken. Kortom, en voor landen als de VS (en zijn dollar): het is opblazen of sterven.

Wat de aandelenmarkten betreft, maakt Piepenburg zich zorgen over hun bekrompen leiderschap en een S&P waarvan de grafieken gevaarlijk bekend lijken in eerdere bubble/burst-cycli zoals de NASDAQ van 2000. Hoewel hij de argumenten voor verdere, afblazende hoogtepunten onderkent en bespreekt, is hij van mening dat er veel meer bezorgdheid is over de risico’s van mean-reversion, die groter zijn dan de potentiële voordelen van winsten op de korte termijn, die, indien bereikt, alleen maar ten koste zouden gaan van de inherente koopkracht van de dollar.

Piepenburg maakt zich evenzeer, zo niet meer zorgen, over de ‘bloedsport’ van de Amerikaanse obligatiemarkt, van bedrijfsobligaties tot staatsobligaties, waarvan geen van de rendementen beter is dan de werkelijke inflatie, in plaats van opzettelijk verkeerd gerapporteerde inflatie. De risico’s in particuliere kredietpools en private equity waarderingen zijn bijzonder alarmerend, maar worden gevaarlijk over het hoofd gezien door de meerderheid van rendementsbewuste maar risicoblinde beleggers. Dit wordt gevolgd door een botte discussie over de realiteit van inflatie en recessie, die Main Street veel eerlijker vindt dan Wall Street ‘rapporteert’.

Het belangrijkste risico is natuurlijk de devaluatie van de munt, waarvan de bewijzen overal worden aangetroffen, maar doelbewust worden genegeerd door de consensusdenkende kringen van banken en portefeuilleadviseurs. Piepenburg en Taggart bespreken de ontkenning door het Westen van deze openlijke risico’s, in tegenstelling tot de opvattingen die Piepenburg onder oosterse investeerders heeft waargenomen. Hij ziet de de-dollarisering niet als een BRICS-‘Plan B’, maar als een geduldig in praktijk gebracht ‘Plan A’ om langzaam maar zeker buiten de USD te handelen en zich netto in goud te vestigen. Dit is geen fabeltje maar een genegeerd feit, zoals duidelijk blijkt uit het feit dat de centrale banken in het Oosten fysiek goud opstapelen en Amerikaanse staatsobligaties dumpen.

De observaties van Piepenburg worden vervolgens (en onafhankelijk) beoordeeld door de portefeuillemanagers van New Harbor Financial voor verder perspectief.

Matthew Piepenburg, partner van VON GREYERZ AG, Zurich, Switzerland

Een artikel van Matthew Piepenburg
Partner bij VON GREYERZ AG
Zurich, Switzerland
Website: VONGREYERZ.COM

Lees hier meer over Matthew Piepenburg

Wij van Edelmetalist willen u graag informeren over goud, zilver en alles wat met edelmetaal te maken heeft. Vandaar informatieve artikelen en video’s van bekende en minder bekende auteurs over goud, zilver en edelmetaal. En natuurlijk is het maar een mening welke u hier ziet, maar er over nadenken blijft essentieel 🙂 Hopelijk leest of bekijkt u met veel plezier dit item van Matthew Piepenburg.

Huidige edelmetaal prijzen

€ 70,931.76 per kilo goud
€ 870.32 per kilo zilver
€ 29,089.90 per kilo platina
€ 27,880.53 per kilo palladium