In 2017 begon de eilandengroep Niue met het produceren van de Niue ‘Atheense Uil’ (Athenion wol), vergelijkbaar met edelmetaalmunten van andere landen zoals de Engelse zilveren Britannia  en de Canadese zilveren Maple Leaf.

De Niue Atheense Uil 1 Oz zilveren Bullion munt is geïnspireerd op de ‘Tetradrachm’, een oud-Griekse munt met een nominale waarde van vier drachmen. De Griekse Tetradrachme-munt, geslagen ter ere van Athene, bevatte een afbeelding van de godin op de voorzijde en een uil, de officiële polis van Athene, compleet met olijftak en halve maan, op de achterkant. De uil is een symbool van waarheid en wijsheid en zat, volgens de oude mythologie, aan de ‘blinde kant’ van Athene om haar in staat te stellen de hele waarheid te zien.
De munt was tussen 510 en 38 v.Chr. in omloop en is één van de bekendste van alle oude munten. Vroege ‘uilen’ werden vanaf verschillende locaties uit zilver geslagen, waaronder Laurium bij Athene. De oude Griekse Tetradrachme bevatte 17,2 g zilver, terwijl deze Niue Atheense Uilmunt zilveren munt één Troy ounce (31,103 g) .999 puur zilver bevat.

Het is een wettig betaalmiddel met een waarde van $ 2 en de oplage is niet vrijgegeven.
Deze Niue zilveren munten zijn een product van SilverTowne en hebben verschillende unieke ontwerpkenmerken. Eerst en vooral is de achtergrond die aan beide zijden van de munten voorzien zijn van een gehamerde afwerking die de zilveren munten een uniek, eeuwenoud uiterlijk geeft. Bovendien hebben de munten allemaal een ‘buitenrandontwerp’ aan de voor- en achterkant van afwisselend verhoogde en verzonken oppervlakken. Deze kenmerken van het ontwerp grijpen in elkaar, waardoor ze de eerste echt “stapelbare” bullion-munten zijn.

KLIK HIER OM NAAR DE ZILVEREN ATHEENSE UIT (ATHENION OWL) TE GAAN!