Polen overtreft Groot-Brittannië wat betreft goudreserves, totaal bezitten ze nu 420 ton. Omdat goud 15% van zijn activa uitmaakt, versterkt het land de economische stabiliteit en behoort het tot de topbezitters ter wereld.

Polen heeft zijn positie als één van de grootste houders van goudreserves ter wereld verstevigd en overtreft Groot-Brittannië door zijn bezit uit te breiden tot meer dan 400 ton. Deze mijlpaal onderstreept de groeiende nadruk van het land op financiële zekerheid en economische veerkracht.
Volgens de gouverneur van de Nationale Bank van Polen (NBP), bezit de centrale bank nu 420 ton goud, waarmee Polen officieel tot de toplanden met de grootste goudreserves behoort. “Polen is toegetreden tot de club van ’s werelds grootste goudreservehouders”, kondigde deze aan, waarbij hij benadrukte dat deze prestatie de goudvoorraden van Groot-Brittannië overtreft.

 

Strategische doelstellingen voor de Poolse goudreserves

De gouverneur bevestigde de doelstelling van de NBP om goud te verhogen tot 20% van haar totale deviezenreserves. “Deze stap zal ons op één lijn brengen met de leidende economieën ter wereld”. Momenteel vormt goud ongeveer 15% van de Poolse reserves, wat een aanzienlijke vooruitgang in de richting van dit doel weerspiegelt.

De afgelopen vijf maanden heeft Polen zijn goudaankopen versneld, waarbij 39 ton van het edelmetaal aan zijn reserves is toegevoegd. Deze strategische opbouw benadrukt de proactieve aanpak van Polen om zijn economie te beschermen tegen mogelijke mondiale financiële ontwrichtingen.

 

Goud: een financieel schild

De NBP  heeft consequent gepleit voor goud als bescherming tegen financiële crises. “Goud behoudt zijn waarde, zelfs in het geval van een systemische ineenstorting van het mondiale financiële netwerk, waar digitale activa kunnen falen.” Ze benadrukken verder dat goud immuun is voor kredietrisico’s en devaluatie door het monetaire beleid, waardoor het een robuust en duurzaam bezit is.
De focus van Polen op goud is ook diep geworteld in zijn historische ervaringen. De herinneringen aan de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de dominantie in het Sovjettijdperk dienen als herinneringen aan het belang van tastbare, veilige bezittingen. Goud wordt niet alleen gezien als een symbool van financiële stabiliteit, maar ook als een waarborg voor toekomstige generaties.

 

Culturele betekenis en economische veerkracht

Dit sentiment vindt weerklank bij veel Polen. Marta Bassani-Prusik, hoofd handel in edelmetalen bij de Munt van Polen, benadrukte het culturele belang van goud: “Voor veel gezinnen is goud een reddingslijn geweest in turbulente tijden, een traditie die is doorgegeven voor overleving en veiligheid.”
Door prioriteit te geven aan de accumulatie van goud, bereidt Polen zich voor op potentiële mondiale financiële uitdagingen en geeft tegelijkertijd blijk van zijn vastberadenheid om de nationale economische veerkracht te versterken. Deze prestatie onderstreept de bredere inzet van het land voor financiële onafhankelijkheid en stabiliteit op de lange termijn.