Russische bedrijven gebruiken goud om Chinese leveranciers te betalen als een manier om economische sancties te omzeilen.
Volgens de Russische website ‘Russia’s Pivot to Asia’ kopen Russische bedrijven fysieke goudbaren in Rusland en vervoeren het vervolgens per koerier naar Hong Kong. Daar wordt het goud verkocht en wordt het geld op de bankrekeningen van Chinese leveranciers gestort om goederen en diensten te betalen.
Omdat de Russen toegang tot dollars is afgesneden, zoeken Russische leveranciers een alternatieve manier om voorraden te kopen, en het proces beschermt Chinese banken ook tegen sanctiedreigingen.
Hong Kong fungeert als een belangrijk Aziatisch goudhandelscentrum. De goudimport in de stad bedroeg in 2023 ongeveer $16 miljard. Hong Kong is een vrijhaven en heft geen invoerrechten op goud en de douanekosten zijn minimaal. Volgens de Russische Pivot “vermijdt dit proces elk gebruik van het banksysteem, behalve de stortingen op beveiligde Chinese bankrekeningen.”
Nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, legden de VS en andere westerse landen strenge sancties op aan Rusland, waaronder het afsluiten van het land van het SWIFT-betalingssysteem.
Het Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT)-systeem fungeert als de supersnelweg voor de wereldeconomie. In feite functioneert het als een mondiale financiële berichtendienst, die grensoverschrijdende betalingen mogelijk maakt. Omdat de dollar de wereldreservevaluta is, faciliteert SWIFT effectief een internationaal dollarsysteem.
De Verenigde Staten hebben misbruik gemaakt van hun privilege als uitgever van de reservevaluta van de wereld, en hebben de dollar feitelijk als wapen gebruikt als instrument voor het buitenlands beleid.
Zonder toegang tot het SWIFT-systeem heeft Rusland oplossingen moeten vinden om zijn economie draaiende te houden. Goud is het perfecte alternatief omdat het geld is waar andere partijen geen controle over hebben. Met andere woorden: het gebruik van goud minimaliseert het tegenpartijrisico. Hoewel de VS dollartegoeden kunnen bevriezen en andere landen buiten het dollarhandelssysteem kunnen sluiten, hebben ze weinig of geen controle over de beweging van fysiek goud.
Rusland is de op een na grootste goudproducent ter wereld. Het land voegde in de jaren vóór de invasie van Oekraïne ook een aanzienlijke hoeveelheid van het gele metaal toe aan de reserves van de centrale bank.
Het Russische gebruik van goud om zakelijke transacties te vergemakkelijken tilt de de-dollarisering naar een hoger niveau.
Zoals Nassim Taleb onlangs opmerkte, worden mondiale transacties over het algemeen nog steeds in dollars bestempeld als ‘een ankervaluta’, maar centrale banken slaan hun rijkdom steeds meer op in goud. Met andere woorden: de dollar fungeert nog steeds als het belangrijkste ruilmiddel, maar steeds meer landen wenden zich tot goud als waardeopslagmiddel. Dit blijkt uit de recordaankopen van goud door de centrale banken in de afgelopen jaren.
Door goud als geld te gebruiken bij zakelijke transacties laat Rusland zien dat de dollar eigenlijk niet eens nodig is als ruilmiddel.
Dit wil niet zeggen dat de dollar direct gevaar loopt zijn status als reservevaluta te verliezen, maar zijn kracht wordt zeker ondermijnd. Andere landen hebben gezien hoe de VS de dollar agressief hebben gebruikt en zijn uiteraard op hun hoede. Dit is de reden waarom zoveel landen diversifiëren, weg van de dollar, en een groter deel van hun reserves in goud steken.