Sinds het begin van de 20e eeuw is de Royal Canadian Mint verantwoordelijk voor het slaan van de nationale valuta van Canada, evenals voor het zeer gewaardeerde goud en zilver programma welke zij hebben. Bovendien is het nationale munthuis van Canada één van de wereldleiders op het gebied van technologie, ontwikkeling en veiligheid van edelmetalen.

Hieronder vindt u een korte geschiedenis van de Royal Canadian Mint en haar ontwikkelingen op het gebied van munten.

Vroege geschiedenis

Tot 1908 werden alle munten van Canada gemaakt door de Royal Mint in Londen. De opening van nevenvestiging van de British Royal Mint in Ottawa veranderde echter de geschiedenis. Gouverneur Earl Grey en gravin Gray openden de munt door de eerste bronzen cent van Canada te slaan.

Rond dezelfde tijd nam de goudproductie in de Yukon en Brits Colombia een hoge vlucht en was er veel vraag naar een raffinaderij om ruw goud om te zetten in goud dat voor munten kon worden gebruikt. Zo werd in 1911 de eigen goudraffinaderij van de Royal Canadian Mint opgericht. Deze raffinaderij bleek erg waardevol voor Groot-Brittannië. Vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen in Canada geproduceerde goudstaven konden worden gebruikt om Britse oorlogsschulden te betalen.

In 1912 begon de Royal Canadian Mint met de productie van de ‘eerste echte Canadese gouden munten’, die bestonden uit gouden munten van vijf dollar en gouden munten van tien dollar. Dit waren de eerste munten die het woord “Canada” en het Canadese wapen op hun oppervlak droegen, wat een mijlpaal was voor de Munt en de natie.

De Ottawa Mint stond echter nog onder toezicht van de British Royal Mint. Pas in 1931 werd de Ottawa Mint en zijn hele operatie uitsluitend Canadees.

Uitbreiding naar de 20e eeuw

Na de wereldoorlogen zag Canada een toenemende vraag naar munten en moest het de productie van zijn dubbeltje uitbesteden aan de United States Mint (US Mint) in Philadelphia. De noodzaak van een uitbreiding werd duidelijk, hoewel het daarna nog enkele jaren duurde om tot werkelijkheid te komen.

Ten slotte werd in 1976 de vestiging in Winnipeg van de Royal Canadian Mint opgericht om edelmetaal en andere munten te vervaardigen die niet voor circulatie bedoeld waren. Dit terwijl men in Ottawa doorging met het produceren van circulatiemunten.

Voorafgaand aan de uitbreiding erkende de Canadese regering de Royal Canadian Mint officieel als een bedrijf. Dit betekende dat de Munt (RCM) niet langer onder toezicht stond van het Ministerie van Financiën en gaf de Royal Canadian Mint meer beslissingsbevoegdheid.

Canada’s vooruitgang op het gebied van edelmetaal fijnheid

Sinds de uitbreiding heeft de Royal Canadian Mint grote sprongen gemaakt als het gaat om het bevorderen van metaalzuiverheid of metaalfijnheid.

Beginnend in 1969, begon de Munt met het produceren van .9999 kwaliteit goudbaren en begon met het produceren van .9999 edelmetaalmunten in 1982. De Canadese raffinaderij werd de eerste ter wereld die dergelijke edelmetaalmunten produceerde, en de vooruitgang hield daar niet op.

In 1999 zag de Royal Canadian Mint nog een wereldprimeur en werd de eerste munt die een zuiverheidsstandaard van .99999 voor fijn goud ontwikkelde.

Opmerkelijke Canadese munten

De Royal Canadian Mint begon in 1979 met de productie van het gouden Maple Leaf, gegoten in 24-karaats goud. De munt en het ontwerp ervan werden alom geprezen en er werd besloten dat de munt regelmatig zou worden geslagen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een mooie serie gouden, zilveren, platina en palladium Maple Leaf bullion munten. Waarbij de gouden Maple Leaf en de zilveren Maple Leaf jaarlijks zijn geslagen. Tegenwoordig worden de gouden munten gegoten in .9999 puur goud en wordt deze beschouwd als de zuiverste gouden munt ter wereld.

Na het wijdverbreide succes van de gouden Maple Leaf-munten, besloot de Munt om de zilveren Maple Leaf in 1988 uit te brengen. Deze munt is gemaakt met een enkele troy ounce van .9999 puur zilver.

De Canadian Mint biedt een uitgebreide tijdlijn van hun andere opmerkelijke munten en datums op hun website.

De huidige Royal Canadian Mint

Tegenwoordig produceert de Royal Canadian Mint niet alleen de munten voor de natie Canada, maar ook opvallende edelmetaal- en herdenkingsmunten.

In 2007 produceerde de Royal Canadian Mint met succes een edelmetaalmunt gemaakt van .99999 puur goud – tot nu toe de hoogste muntstandaard ter wereld. Datzelfde jaar bracht de Munt een versie van 100 kilogram uit van hun gouden Maple Leaf-edelmetaalmunt, met een nominale waarde van $ 1 miljoen. Deze munt was een wereldrecordbreker als de grootste gouden munt ter wereld.

Het is duidelijk te zien dat de Royal Canadian Mint, zelfs met zijn vrij korte geschiedenis, erin is geslaagd om het ambacht van het maken van munten met grote sprongen vooruit te helpen en te verfijnen. Als u één van de Royal Canadian Mint munten voor uw volgende investering wilt kopen, bekijk dan onze collectie Canadese Maple Leaf munten.